Simon Aakjærs kamp mod den evindelige entropi

Der er mange science fiction noveller. Jeg er normalt ikke den store novelle fan, nok mest fordi jeg gerne vil have lange komplekse historier. På den anden side er der ting, som novellen kan, være kort, præcis og ligesom en god joke, have en fin og lækker punchline.

The last question was asked for the first time, half in jest, on May 21, 2061, at a time when humanity first stepped into the light. The question came about as a result of a five dollar bet over highballs, and it happened this way.

Det fine citat er fra The Last Question, og den kan man jo altid lige få lyst til at læse. Og hvis man ikke har den på sig, så kan man finde den her. https://www.multivax.com/last_question.html

The Last Question er ikke blot min yndlingsnovelle, det var også den der lærte mig ordet entropi. Det er vigtigt i den her sammenhæng, for der er noget der tyder på, at i mit hjem, der er entropien for evigt voksende. Omkring mit opstår rod og uorden tilsyneladende spontant.

Der er kun en ting at gøre. Rydde op, gøre rent og vaske op. Men den slags er hårdt. Meget nemmere at filosofere lidt over entropi og science fiction noveller online… eller endnu bedre: se tv-programmer om folk der ryder op! Tak Marie Kondo, for at give mig fornemmelsen af at rydde op, mems jeg driver den af på sofaen.

3
Episk #zombie haiku, 1. del Ny klassiker – fra rummet!!

3 kommentarer

Janus siger:

Nu er jeg stor novelle-elsker, så… joiiiin us, joiiiin us!

Og så tror jeg, at jeg vil have den sætning tatoveret et sted: “Omkring mig opstår rod og uorden tilsyneladende spontant” 🙂

Henning siger:

Kender det udmærket. Det er et del-element af den store omsiggribende Entropi, der faktisk forklarer Entropiens udgangspunkt. Men det er ikke Entropi – det er “kipple” (Philip K. Dick), og der er det ved “kipple” at det “formerer” sig uden menneskelig indblanding. Er det først opstået, så breder det sig, og i omslaget fra kvantitet til kvalitet transformerer det sig ind i Entropien og nærer denne. Den ene dag er det blot tre bøjede clips, en (brugt) busbillet og to krummer fra morgen-krydderen.
Den næste dag har det formeret sig til 8 skruer med ødelagt kærv, 10 femogtyveører, 16 stykker krøllet papir, 30 afbrændte tændstikker, 12 døde fluer og 6 (brugte) batterier. Kippel.
Men næste dag …… uhadada, uhauhauha 🙂

Janus siger:

Hvilket jo giver lyst til at linke til Klaus Johansens http://kipple.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.