Overmand – Verdens første rigtige tegneseriehelt

Overmand nr 1
Forsiden af første album – Billede lånt fra forlagets hjemmeside

Overmand – med kappe og porre er første bind i serien om tegneserie helten Overmand af den franske tegner og forfatter Pascal Jousselin. Overmand betegnes som den eneste rigtige tegneseriehelt og jeg må give forfatteren helt ret. Og før alle DC og Marvel fans begynder at finde høtyvene frem og tænder faklerne og begynder at råbe op om Superman og Batmans historie der går ca 80 år tilbage. Ja de er superhelte i tegneserieform, men de er ikke tegneseriehelte. Overmand er nemlig fuldt klar over at han er en tegneseriefigur og hans evner ligger i at bryde rudernes opbygning uden at han bryder d, 4 væg (som det er sket flere gange i Deadpool tegneserien). Så overmand kan sagtens hjælpe sig selv i rude 3 på en side, ved at kaste ting op til sig fra rude 8.

Netop det faktum at Overmand ved at han er en tegneseriefigur er både seriens bedste og værste element, for det kan gøre tegneserien en smule svær at læse og finde rundt i på et let meta plan. Det tog da også mig et par forsøg at få den ind under huden, men det var klart forsøgene værd. Heldigvis er albummet bygget op med flere små historier af varierende længde, så man kan læse det over flere omgange. Mange af historierne er centreret omkring Overmands dagligdag, så det kan være lige fra nevøen der ikke kan vente på næste uges tegneserie til en indkøbstur inden han skal til middag hos sin bedstemor. Så hvis man forventer storslået superhelte drama, så vil man blive slemt skuffet!

Igennem historierne i det første album bliver der hen ad vejen introduceret flere karaktere der går igen senere og hvoraf flere har forskellige super evner, såsom teenageren Tuttibøj – der kan manipulere med perspektivet i ruderne og den ældre herre gridsen – hvis ord (talebobler) kan veje utrolig tungt og være ødelæggende, superskurken lurifax hvis evner jeg ikke vil spoile her og ikke mindst den, jeg får næsten lyst til at sige obligatoriske, onde skøre professor som har et mål i livet; at udrydde overmand. 

Overmand i aktion – billede lånt fra forlagets hjemmeside

Tegnestilen er meget simpelt, jeg får minder om Werner Wejp Olsen streg, det er simpelt og til tider groft, men virkningsfuldt og passer til den stemning og humor som der ligger i tegneserien. En langt mere avanceret tegnestil og selve fundamentet i overmand ville falde til jorden med brag.


Der er indtil videre udkommet 2 album i serien om Overmand, begge er oversat og udkommet fra forlaget Shadowzone og jeg håber bestemt på at der kommer flere med denne særprægede tegneseriehelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.