Carnivora

Carnivora

En ung kvinde er det sted i livet, hvor hun burde være ved at etablere sig, men livet vil ikke helt krystallisere sig. Hun arbejder som sekretærassistent på en folkeskole efter at være røget ud af sin uddannelse – og man får snart en fornemmelse af, at Hannah, som hun hedder, nok ikke har passet helt godt ind i et rigidt system. En nye kollega har brug for hendes hjælp, og hun får uden problemer adgang til skolens computersystem.

På den måde udvikler arbejdslivet sig – og snart voldsomt; i privatlivet møder hun en slagterlærling, og det er hed romance fra starten af.

Nåja, vi skylder måske at nævne, at alt dette foregår på baggrund af en nær fremtid, hvor fødevaresituationen har udviklet sig drastisk. Vore normale industridyr er uddøde efter vores misbrug af dem, og vi har grebet til “the other white meat” – mennesker.

Men altså selvfølgelig ikke “rigtige” mennesker. Det er homo cibus, der er avlede til formålet, og som der selvfølgelig ikke bør være etiske problemer i at sætte tænderne i. Med mindre man kigger bare en smule nærmere på det. Hvad Hannah naturligvis kommer til.

Det er som en vis klassisk historie omskrevet til:

“Soylent Green is people!”
“Well duh, stupid!”

Caroline Stadsbjergs “Carnivora” er en debutroman med et (til tider lidt for) tydeligt budskab, men også en ganske særegen konstruktion. Kombinationen af en ung kvindes personlige og romantisk genvordigheder, et spændingsplot og en ret så dystopisk baggrund er ikke noget, man støder på hver dag, og det gør “Carnivora” til helt sin egen. En ganske vellæst bidrag til genren, som nok vil trække nogle andre end de normale læsere til, og det i sig selv er positivt.

På den måde går bogens indhold og udformning op i en højere enhed, for den er sat med en skriftstørrelse, der tvang denne læser til at se sin egen dødelighed i øjnene og for første gang bruge læsebriller hele vejen gennem en bog. Det føles som den omvendte udgave af at bruge højfrekvente toner til at drive unge mennesker væk.

Men tiden vil også ramme Caroline Stadsbjerg, og det vil forhåbentlig føre flere bøger med sig.

Man kan læse et kort uddrag af bogen på forfatterens hjemmeside.

0
Houellebecq-porno Scifi er nu finlitteratur

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.