The raft (2019)

The raft (2019)

TMDb

I 1973 søsatte antropolog Santiago Genovés et eksperiment med 11 frivillige, som på en atlantfærd skulle give ham materiale til at knække gåden om menneskets iboende tendens til konflikt. I stedet endte forsøgsdyrene med at overtage laboratoriet.

46 år senere mødes de overlevende deltagende igen og reflekterer over deres oplevelser, i en fin og i sidste ende opløftende dokumentar om menneskets potentiale for både vold og dens modsætning.

8/10★

3
Lake Mungo (2009) Theaters of war (2022)

3 kommentarer

Der ligger noget sært foruroligende i, at det netop er de “humanistiske videnskaber” der kan opvise de mest inhumane betragtninger og konklusioner.

På Youtube er der en lille snas om Genoves’
“The acali raft experiment”
Og man kan, med nogen ret, påstå at det går galt før det går igang. Hvilket hænger sammen med en total uvidenhed om, eller forståelse for, hvad “videnskabelig metode” er. Og hertil kommer et menneskesyn som Kublai Khan ikke kunne have udtænkt modbydeligere.
Jeg ved ikke hvor det stammer fra, at mennesket er en rødøjet morderabe, der kun holdes i skak af et tyndt lag civilisationsfernis. Men jeg ved, at der bliver købt engros ind på ideen indenfor humaniora. Been there – men præcis ikke “done that”.
Jeg må hellere (også) få fat i “The Raft”

Avatar photo

“De humanistiske videnskaber kan opvise de mest inhumane betragtninger og konklusioner” — nnnnnjaah? Det tror jeg er forventningsbias.

Det er vel bare sådan, at naturvidenskaberne sjældent vover at transponere deres forskning til menneskelige forhold og samspil — men når det sker, får vi f eks socialdarwinisme, eller hele det spektrum af nihilistiske mareridtsbilleder, folk som Peter Thiel på ethvert givet tidspunkt falder for.

Hvad angår menneskeheden generelt, og mere specifikt Santiago Genoves, må jeg nok give dig ret…

Socialdarwinisme kan vel ikke påstås, at være naturvidenskab? Men okay, der er selvfølgelig frenologi og eugenik og den slags. Men i min optik er det økonomiske interessers rovdrift på naturvidenskaber for at skaffe alibi. Hvilket er en sociologisk betragtning, så måske er jeg inde i et selvrefererende loop …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.