Out of Darkness (2024)

Out of Darkness (2024)

TMDb

En lille gruppe af palæolitiske migranter er rejst ad søvejen til et forjættet men ugæstfrit land for at starte et nyt liv, og territoriets indfødte livsformer kredser nu om dem i mørket udenfor lejrbålets tryghed.

Historien er helt basal men effektiv, og vinder ved periodesettingen, som kalder tankerne til de helt grundlæggende fortællinger i og endda før vores kultur. At der er noget fjendtligt og vildt i mørket, der vil os ondt — og ikke nøjes med at sige bøh. Det er en kamp for overlevelse, der giver børnesangens “og så var de fem” en isnende resonans.

Det overrasker heller ikke, at gruppen ledes af Adem og hans gravide mage Ave, men mosebøgerne bliver grundigt remixet med mere moderne fund og teorier om vores fjerne forfædres fremmarch. Forvisningen fra Eden er meget mere prosaisk og rå her, og billedet af bådflygtninge som går i land efter en farefuld sørejse, men havner fra asken i ilden er desværre stadig dagsaktuel 45.000 år senere.

Trods alle mine tematiske analyser er Out of darkness “bare” en grundlæggende velfortalt horrorfilm sat i en tid og et miljø som vi ikke ser i mange film. Cinematografien får det bedste ud af hede- og skovlandskaberne, skuespillet er fremragende, og det konstruerede “stenalder”-sprog, som hele dialogen er skrevet i, giver et skær af realisme.

7.5/10★

5
Episode 261 – Dark Sky og Hvordan Man Bliver En Nisse Avgrunden (2023)

5 kommentarer

Avatar photo

Filmens (og dermed indlæggets) titel kræver for øvrigt et retteblad:

Den blev oprindeligt vist under titlen “The origin” på det britiske filminstituts festival i London 2022, men blev omdøbt til “Out of darkness” inden biografpremiere i år. Så afhængigt af hvilke kilder man tager for gældende kan filmen slås op som “The origin” (2022) OG “Out of darkness” (2024)…

Med al respekt for både ditten og datten – og så har jeg ikke engang set molevitten, så jeg skal bare klappe kaje og flette næbbet! – så er der alligevel noget sært ved det hele, som jeg lige vil “italesætte”!
Det står nogenlunde til troende, at den europæiske befolkning …. og jeg taler ikke om EU – at den europæiske, mellemøstlige, for-asiatiske befolkning, stammer fra 800 mennesker, der på et tidspunkt stod et sted i Sinai. I al korthed: “Out of Africa”-hypotesen. Altså: – out of darkness.
Se! Nu skrev jo så Joseph Conrad den hér fidus, der hedder “Heart of Darkness” (anbefalelsesværdig, iøvrigt) Men hvad menes der? Alle de kloge vandrede nordpå – og alle de dumme blev tilbage “in the heart of darkness”? Til overflod hedder Blixens roman også “Out of Africa” – hvad man så skal lægge i det.
Eller også er jeg bare sur og gammel og har det lidt vrissent med den evindelige historie om den primordiale Adam og den mitokondriske Eva, og det jeg så selv om .-)

Avatar photo

Nu tror jeg ikke, filmen forsøger at give et ægte bud på vores allesammen stamtavle, uanset hvor mange gange jeg bruger ordet “realisme” i anmeldelsen 🙂 Hvis du overvinder dig selv og ser filmen vil du også bemærke, at netop Adem og Ave måske ikke kandiderer til at videreføre menneskeslægten. Det ville nok også have kølet min begejstring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.