Fabulasterne, redigeret af Erwin Neutzsky-Wulff

Fabulasterne, redigeret af Erwin Neutzsky-Wulff

UNDSKYLD. Science Fiction Cirklen har en lang tradition for at støtte op om undergrunden af danske science fiction-forfattere. PT er det især via Overfladen-antologierne, men der har været andre tiltag gennem tiden. I 1977 afholdt man den skandinaviske science fiction kongres Fabula 77, og i forbindelse med den blev der afholdt en novellekonkurrence. Dommerkomiteen, bestående af norske Øyvind Myhre, svenske Sven Christer Swahn og danske Erwin Neutzsky-Wulff, udvalgte ti noveller fra deltagerne.

Neutzsky-Wulff har så forsynet novellerne med noter i herværende samling, der rummer otte forskellige navne: Steen knudsen (med to noveller), Michael Toubro (som debuterede her), Torben Møller-Sørensen (også to noveller), Bo Green Jensen (ligeledes debut), Frits Remar, Gisle Hannemyr, Poul Møller Nielsen og Niels Dalgaard.

Det første. der slog mig ved læsningen af “Fabulasterne”, var, hvor tidstypiske novellerne var. Der er nogle gode ideer og interessante historier, men som læser med en del erfaring kan det være lidt tungt at læse samlingen her mere end 30 år senere. Egentlig tror jeg, at den har været en ganske god introduktion til genren på udgivelsestidspunktet, men i dag ville jeg nok først og fremmest anbefale den til nybegyndere inden for genren og folk med interesse for genrens historie på dansk.

Det næste, der slog mig, var den næsten undskyldende tone. Ret mange af novellerne ledsages af en note bygget op med kort præsentation af forfatteren, negativt citat fra en af meddommerne og så en positiv kommentar fra redaktøren. Det gør det ret svært at kaste sig helhjertet over en novelle, når der lige er blevet dannet en negativ stemning om den.

Det gør alt i alt i dag “Fabulasterne” til en lidt svag samling – den er ikke ældet på det gode måde. Til gengæld er jeg dog helt enig med dommerne i deres valg af konkurrencens vinder (bagsiden siger, at der ingen vinder blev udvalgt, men novellerne i samlingen får dog pligtskyldigt udpeget deres plads): Steen Knudsens “Tacit”, den let, humoristisk novelle om programmøren Madsen. Madsen har senere fået sin helt egen novellesamling: “Madsens meriter”.

1
Jeph Loeb: Superman – De fire årstider Jan Neiiendam: Batman tegnet af Neal Adams

1 kommentar

Erwin Neutzsky-Wulff

Ja – jeg blev jo for nylig bedt om at gentage “successen”, men måtte opgive. Fan fiction har slet ikke den kvalitet længere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.