Finsk fantastik

Finsk fantastik

“Sandet i Sarasvati” fik mig til at spekulere over, hvad der egentlig findes af finsk fantastik på dansk, og en smule søgning afgjorde, at det alligevel var en del titler – og en overraskende blandet landhandel med både science fiction, heavy metal horror, tekstløse tegneserier og ret så surrealistiske oplæg.

Så som en service har jeg samlet et galleri af forsider her. Ingen Mumitrolde, dog, for jeg har fokuseret på titler hovedsageligt rettet mod voksne (eller derhenad) læsere:

Og en gennemgang af titlerne her med forlagenes egne præsentationer:

Solens kerne af Johanna Sinisalo
Jensen & Dalgaard, 2019, 347 sider

Første roman på dansk af Johanna Sinisalo, dronningen af ‘Finnish Weird’, absurd-fantastisk finsk litteratur: I et orwellsk fremtids-Finland har staten ved racehygiejne udviklet en altid sex-villig kvindetype, eloi, som skal føde børn, passe hjemmet og opfylde mandens behov. Kvinder, der ikke passer ind i skabelonen, bliver henvist til at være neutrum-kvinder, morlocker, der skal arbejde og ikke må få børn. I dette samfund vokser Vera op – en kvinde, der ikke vil finde sig i tingenes tilstand. Staten har endvidere forbudt alle stoffer, der kan afstedkomme nydelse eller afhængighed – og det er her chili kommer ind i billedet!

Ikke før solnedgang af Johanna Sinisalo
Jensen & Dalgaard, 2020, 305 sider

“Ikke før solnedgang” er den roman, som blev den finske forfatter Johanna Sinisalos internationale gennembrud. Den blander forskellige genrer som folkeeventyr, avisudklip og leksikonartikler med hinanden og fortæller en utrolig historie om mødet mellem kultur og natur.

Mikael er en helt almindelig ung mand, der arbejder som fotograf. En dag finder han dog et mærkeligt væsen i sin baggård, og da han vælger at tage det med hjem, begynder hans tilværelse at blive meget mere usædvanlig. Væsnet er nemlig en trold, og Mikael ender med at udvikle et særligt forhold til den.

Johanna Sinisalos “Ikke før solnedgang” er i dag en kendt roman, som med sin beskrivelse af forholdet mellem fornuft og vildskab, magt og afmagt samt tiltrækning og kontrol, er blevet rost af anmeldere fra hele verden.

Den skinbarlige sandhed om Lumikkos litterære selskab af Pasi Ilmari Jääskeläinen
Jensen & Dalgaard, 2018, 334 sider

Ella Amanda Milana – smukt buede læber, maleriske brystvorter, defekte æggestokke – er gymnasielærer og litterat. Under et vikariat i sin hjemby bliver hun uventet trukket helt ind i inderkredsen om den feterede, mystikombruste, aldrende forfatterinde Laura Lumikko. Der med ét forsvinder.En pageturner om litteraturens forførende kraft, om ambitioner og længsler, og især om forfatterenes intensive, nådesløse jagt på kilder at tappe inspiration fra. For hvorfra stammer historierne i de bøger, vi læser?

Kalevala.
Museum Tusculanum, 1994, 275 sider

I anledning af 100-året for Finlands selvstændighed udgives Finlands nationalepos Kalevala som Finlands svar på den islandske Edda og Homers Iliaden og Odysseen forløser Kalevala den finske folkesjæl gennem mytologiske skildringer af bl.a. verdens skabelse, mægtige heltegerninger, stærk magi og vild natur. Kalevala består af 50 sange og blev nedskrevet efter mundtlig tradition og udgivet første gang i 1835 af den finske læge, folkemindesamler og sprogforsker Elias Lönnrot (1802–1884).

Epossets mange temaer og personer udfolder sig i en mytisk verden, der udgøres af tre riger. I Kalevala bor heltene: gamle, vise Väinämöinen, muntert viltre Lemminkäinen og mestersmeden Ilmarinen. I riget mod nord, Pohjola, regerer Pohjagårdens magtfulde kone, Louhi. Mellem de to riger hersker en indædt strid, dels om kvinder, dels om vidunderkværnen Sampo, der maler penge, korn, salt og andre uundværlige goder. Stor betydning har også dødsriget, Tuonela, hvis grænse markeres af Tuonielven. Denne jubilæumsudgave er illustreret med værker af den finske kunster Akseli Gallen-Kallela (1865–1931), der gennem det meste af sit liv var dybt optaget af at fortolke Kalevalas righoldige emnekreds som et centralt element i det finske folks karakter og historie. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II har skrevet bogens forord, i hvilket majestæten beskriver sit første møde med det finske nationalepos, sin fascination af digtet, sin glæde over, at det nu præsenteres i denne form, og sit ønske om, at det må finde mange nye danske læsere. Værket udgives i Hilkka og Bent Søndergaards prisbelønnede danske oversættelse fra 1994. Den 23. sang med formaninger til en ung kvinde, der skal giftes, er i denne nye udgave tilføjet i oversættelse af Erik Skyum-Nielsen. Desuden bringes en introduktion til Kalevalas verden af direktør for Kalevalaselskabet i Helsinki, Ulla Piela, samt en fyldig kunsthistorisk præsentation af Akseli Gallen-Kallelas œuvre ved Jens Fleischer.

Oneiron : en fantasi om sekunderne efter døden af Laura Lindstedt
Rosinante, 2017, 432 sider

Syv kvinder er havnet i et tomt, hvidt rum. Tiden, som vi kender den er ophørt. Gradvist slukkes deres fysiske behov, og det første de mister, er evnen til at føle smerte og nydelse Mens de forsøger at forstå, hvad der er sket, fortæller de hinanden deres historier.De syv kvinder kunne ikke være mere forskellige: Shlomith, en performancekunstner fra New York, Polina, en regnskabschef fra Moskva, Rosa Imaculada, en hjertepatient fra Brasilien, Nina, en fransk overklassekvinde der venter tvillinger, Wlbgis fra Holland, der har cancer, Maimuna fra Senegal, der drømmer om at blive model, og den sidst tilkomne, syttenårige Ulrike fra Østrig. Det er historier om misbrug og afhængighed, om udlængsel og hjemve, om fattigdom og rigdom – og om længslen om noget andet. For hvad var det egentlig, det liv der blev levet.Oneiron er en fantasi om sekunderne efter døden. I en levende og bevægende prosa undersøger Laura Lindstedt, hvad der sker, når kvinderne endelig er frie af alle bånd, og de stumme gives en stemme.

Batuman i liv og død af Mari Ahokoivu
Fahrenheit, 2017, 48 sider

Som bekendt er det hårdt at være superhelt. Med overnaturlige kræfter følger et kæmpeansvar, og omverdenens forventninger er derfor skyhøje. Bedre bliver det ikke, når man føler sig overset af de andre supermennesker – skurke som helte – og ikke føler, at man slår til. Værst er det dog, når man på en café skal vælge hvilken type kaffe, der netop lige nu er den mest hipstersmarte at drikke!

Den anerkendte finske tegneserieskaber Mari Ahokoivus parodi på superheltetegneserien med tre triste fortællinger om Batuman har gået sin sejrsgang i Finland og Rusland, og nu er det danske publikum klar til at blive lagt ned.

Bipavillonen : en fortælling om sværme af Leena Krohn
Jensen & Dalgaard, 2014, 210 sider

Bipavillonen er et nedlagt hjem for sjæleligt syge, nu et samlingssted for forskellige sværmende, flagrende typer. Fortælleren begynder at komme i Klubben for Skiftende Realitet og derved lærer vi en række forunderlige og fuldstændigt gale og vidunderlige menneskers historier at kende.

En smuk, sælsom beretning om eksistens og identitet, vidunderligt balancerende mellem drøm og virkelighed.

Leena Krohn (f. 1947 i Helsinki) har bl.a. modtaget Finlandia Prisen og være nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Hun er oversat til 15 sprog. Bipavillonen er hendes første roman på dansk.

Tainaron : breve fra en anden by af Leena Krohn
Jensen & Dalgaard, 2017, 123 sider

Leena Krohns gennembrudsroman fra 1985, der har opnået kultstatus bl.a. i USA, består af en samling breve, alle ubesvarede, fra en kvinde, der er landet i insektbyen Tainaron, uden at hun kan huske hvorfor. En kafkask meditation over livets cyklus og en fremsynet litterær kommentar til det antropocentriske verdensbillede.

Hotel Sapiens af Leena Krohn
Jensen & Dalgaard, 2015, 149 sider

Ny roman af finske Leena Krohn (Bipavillonen, 2014), der for alvor suger læseren med sig ind i den litterære, (natur)filosofiske, civilisationskritiske partikelaccelerator!

I Hotel Sapiens – en institution, et fængsel, et hospital, en illusion? – møder vi en række beboere, der bliver overvåget af Vogterne. Oprindeligt skabte menneskene Vogterne, men nu har de taget over, og det er måske meget godt:

”Hvad har Vogterne tænkt sig i forhold til os? I huset hører man meget forskellige holdninger til Vogterne, deres motiver og mål. Vi er ikke længere bange for dem, sådan som man var i begyndelsen, og i dag er der ligefrem nogle, der anser Vogterne for at være vores frelsere. De forhindrer os efter sigende i at begå endnu mere skæbnesvangre fejl end dem, vi allerede har nået at forfalde til. Ifølge deres synspunkt er Vogterne i al deres umenneskelighed den eneste upartiske sektor, som kan træffe retfærdige beslutninger.”

For trods forskellighederne er alle beboerne bærere af samme sygdom: menneskelighed.

Vandretur med Samuel af Tommi Musturi
Forlæns, 2016, 160 sider

Figuren Samuel er hovedpersonen i de to ordløse grafiske romaner, Vandretur med Samuel og Simpelthen Samuel, der begge kredser om temaer som ensomhed, fremmedgørelse og frihed. Samuel er en bleg, spøgelsesagtig tegneseriefigur, som går på eventyr i en farverig fantasiverden. Han er en dagligdags helt, næsten usynlig for sine omgivelser, og han kommenterer verden med sine ejendommelige handlinger. Samuel er samtidig det stærkeste og svageste væsen i verden. De højeste bjerge er ingen hindring for ham, men på den anden side, kan man også være depri på den smukkeste dag. Musturis tegneserier beskriver eksistensen gennem hverdagens små detaljer – hvad betyder “hjem”, og hvilke ingredienser består “venskab” af?

Simpelthen Samuel af Tommi Musturi
Forlæns, 2016, 160 sider

Figuren Samuel er hovedpersonen i de to ordløse grafiske romaner, Vandretur med Samuel og Simpelthen Samuel, der begge kredser om temaer som ensomhed, fremmedgørelse og frihed. Samuel er en bleg, spøgelsesagtig tegneseriefigur, som går på eventyr i en farverig fantasiverden. Han er en dagligdags helt, næsten usynlig for sine omgivelser, og han kommenterer verden med sine ejendommelige handlinger. Samuel er samtidig det stærkeste og svageste væsen i verden. De højeste bjerge er ingen hindring for ham, men på den anden side, kan man også være depri på den smukkeste dag. Musturis tegneserier beskriver eksistensen gennem hverdagens små detaljer – hvad betyder “hjem”, og hvilke ingredienser består “venskab” af?

Hovedpersonen vandrer gennem forskellige landskaber og på samme tid gennem forskellige stemninger og tanker. Samuels verden er fuld af ensomhed, men også altid med den samme mængde varme, tro og en drøm om frihed. Simpelthen Samuel udkommer samtidig i 9 lande, og Forlæns udsender i samme ombæring forgængeren Vandretur med Samuel, der ikke tidligere har været tilgængelig i Danmark.

Norma af Sofi Oksanen
Rosinante, 2016, 318 sider

Norma er ikke helt almindelig. Det er dog først da hun mister sin mor, at det går op for hende, hvor farlig verden er for mennesker som hende – og hvor langt visse folk er villige til at gå for at få fat i det, hun har.

“Norma” følger den finske pige, Norma, der besidder en hel unik evne, som både er en velsignelse og en forbandelse: hendes hår vokser enormt hurtigt og er hyperfølsomt over for selv de mindste stemningsskift.

Gennem hele sit liv har Norma og hendes mor forsøgt at holde evnen skjult og beskytte Norma mod dem, som anser hende for at være en freak. Men da Norma rydder op i morens efterladte ejendele, finder hun billeder og videoer, der tyder på at moren vidste langt mere om Normas tilstand, end hun nogensinde gav udtryk for.

“Norma” er en dybt original spændingsroman om skønhedsindustriens dystre bagside og om et mørkt familiedrama med fantastiske og politiske undertoner.

Lille Fugl af Lauri Ahonen & Jaakko Ahonen
Cobolt, 2015, 130 sider

Lille fugl passer sin sengeliggende mor i et stort, mørkt hus, der er helt isoleret fra omverdenen. Hans eneste selskab er portrætter af døde forfædre på væggene og en nysgerrig edderkop, som indimellem kigger frem fra de dunkle paneler.Lille fugls mor siger, at verden udenfor er fyldt med onde fugle, som vil hakke øjnene ud på små fugle og deres mødre. Lille fugl lytter, og angsten for det ukendte vokser sig stærkere og stærkere.Husets yderdør er barrikaderet med brædder, og vinduerne er sømmet til, men i det lange løb lader det sig ikke gøre at lukke virkeligheden ude. Pludselig banker det på døren …

LILLE FUGL er en graphic novel, der er blevet beskrevet som »Disney møder Kafka«. Det meste af handlingen fortælles i detaljemættede, malede billeder fyldt med stum dramatik, som giver stort spillerum for læserens egen fantasi og bidrager til en usædvanlig foruroligende og sanselig læseoplevelse.Det finske brødrepar Jaakko og Lauri Ahonens dybt originale fortælling om Lille fugl er belønnet med Finlandia-prisen for bedste finske tegneserie 2013 og i Italien kåret som årets bedste tegneserie 2014, ligesom den i USA er nomineret til Eisner-prisen 2015 både som bedste oversatte tegneserie og bedste malede tegneserie.

Vandets vogter af Emmi Itäranta
Turbine, 2015, 311 sider

Vandets vogter foregår i en skræmmende fremtidsverden: Alle ressourcer er meget knappe, og stort set al den tekniske viden, vi har nu, er gået tabt. Den globale opvarmning er endt med katastrofale oversvømmelser, og flere oliekrige har udslettet en stor del af den verden, vi kender i dag. Efter det kom Tusmørkets Århundrede, og lige siden har menneskeheden kæmpet en hård overlevelseskamp med mangel på alt – ikke mindst den allervigtigste næringskilde: vand.
Det er denne barske verden, hovedpersonen, den 20-årige Noria, lever i. Hun bor i en lille landsby højt mod nord i Den Skandinaviske Union sammen med sin far, som er temester, og sin mor, som er biokemisk forsker. Noria er ved at blive oplært af sin far til at blive landsbyens næste temester, et ærefuldt hverv, hvor netop vandet tilbedes og respekteres med en traditionel teceremoni. Men det er også svære tider for temestre, for landsbyboerne har ikke meget overskud til at ære vandet med teceremonier som før, de prøver bare at overleve med de sidste vandreserver. Ulovlig besiddelse af mere vand end den tildelte ration straffes hårdt af et totalitært styre. Hæren slår nådesløst ned på dem, de mener snyder, og brændemærker deres hus med det frygtede blå cirkelsymbol malet på hoveddøren og tørster langsomt beboerne ihjel, indespærret i deres eget hus, til skræk og advarsel for alle andre.
Noria og hendes tætte veninde Sanja vil ikke nøjes med at overleve denne hårde kamp hver eneste dag, men har en modig plan om at redde landsbyen. For de får fat i nogle meget gamle cd’er, som måske kan give dem nøglen til, hvor der findes frodige områder med vand nok til alle. Men planen forpurres, da Noria pludselig står helt alene med et voksende ansvar for en hemmelighed knyttet til temesterens hus gennem generationer.
Den finske debutant Emmi Itäranta har skrevet denne fængslende og originale historie til unge om en fremtidsverden, der er resultat af den globale opvarmning og et hensynsløst overforbrug af jordens ressourcer. Det er med god grund, at Emmi Itärantas Vandets vogter vandt den store science fiction- og fantasy-konkurrence, som det finske forlag Teos udskrev i 2010-2011, og at romanen siden et blevet tildelt flere andre finske priser, ligesom den er nomineret til den prestigefyldte amerikanske science fiction-pris Philip K. Dick-award.

Perkeros : diabolus in musica af J. P. Ahonen & K. P. Alare
Cobolt, 2015, 181 sider

”Naturlovene er alle sammen den rene musik. Hele universet er ikke andet end lydvibrationer!”

Mød Akseli, guitarist, frontfigur og perfektionistisk nervebundt. Keyboardspilleren Lilja, der er kunststuderende og bandets manager. Den tudsegamle hippie Kervinen på bas – og så Bjørn, bamsen bag trommerne. Sammen udgør de Perkeros, et finsk metalband, der kæmper for at slå igennem.

Rocktoberfest nærmer sig, og da kebabskæreren Aydin med den gyldne stemme kommer med i bandet, får Perkeros endelig mulighed for at vise kløer. Men samtidig må Akseli indse, at musikkens hemmelige kraft måske nok er en nøgle til skønhed, men også kan åbne døren på vid gab til både mentale og fysiske dæmoner.

Sandet i Sarasvati af Risto Isomäki
Turbine, 2013, 391 sider

Gruopvækkende og alarmerende roman om konsekvenserne af den globale opvarmning Finske Risto Isomäki tegner med denne science fiction-agtige roman et skræmmende billede af, hvilke konsekvenser den globale opvarmning kan få for menneskeheden. Isomäki trækker tråde til Platons gamle myte om Atlantis, og anskuer denne ud fra et nyt, klimaorienteret indisk perspektiv.

På havbunden ud fra Cambaybugtens kyst har man fundet ruinerne af oldgamle byer fra den gamle Indus-Sarasvasti-kultur. Forskere fra Indien er sikre på, at de her har fundet det Atlantis, som Platon beskrev, på trods af at det umiddelbart ligger helt forkert i forhold til tidligere tiders overbevisning.

Forskeren Sergej Savelnikov bliver sendt på en udlandsekspedition til Indien, da han med ubåden Lomonosov skal deltage i nogle arkæologiske undersøgelse af havets bund i Cambaybugten. Denne tur bliver på alle måder skelsættende for Sergej, da han både møder kvinden i sit liv og samtidig bliver klar over, at katastrofen lurer lige rundt om hjørnet.

Kari Alanen forsøger at udtænke en måde, hvorpå man kan forhindre Indlandsisens afsmeltning. Dette involverer udviklingen af en ny type vindmøller, der skal omdanne vand til is. Men der er ingen garanti for at projektet lykkedes, og at det i så fald vil kunne forhindre en naturkatastrofe i at opstå.

Samtidig forsker Susan Cheng og hendes gruppe i gletsjerne på Indlandsisen og kan her se konsekvenserne af den globale opvarmning helt tæt på.

I løbet af kort tid bliver det alarmerende klart, at Jorden står overfor at blive oversvømmet af en mega-tsunami, der unægtelig vil gøre en ende på den verden, som vi kender.

Sandet i Sarasvati af Petri Tolppanen, Jussi Kaakinen & Risto Isomäki
Turbine, 2012, 72 sider

Sandet i Sarasvati – smukt illustreret graphic novel med foruroligende tema om global opvarmning

Sergej Savelnikov sendes til Indien for at deltage i undersøgelsen af nogle arkæologiske fund. Sammen med sin forskerkollega, Amrita Desai, finder han årsagen til, at en nyopdaget undersøisk ruinby ud for Indiens kyst er gået til grunde.

Amrita er overbevist om, at der er en sammenhæng med Platons ældgamle fortællinger om Atlantis, syndfloden, forsvundne kulturer og de syv vismænd, der reddede sig væk i en ark.

I Finland spekulerer Kari Alanen på, hvordan man kan forhindre, at gletsjerne smelter, og noget går op for ham under en rejse til Caribien, hvor han gør nogle overraskende naturiagttagelser.

I Grønland forsker Susan Cheng også i gletsjere sammen med sin forskergruppe, og det bliver pludselig ramme alvor, da hun finder sig selv hængende i en tynd tråd over Indlandsisens afgrund.

De forskellige iagttagelser danner efterhånden, som brikkerne falder på plads, et billede af en gruopvækkende fremtid, der med ét kommer meget tæt på.

Sandet i Sarasvati er en smukt illustreret graphic novel over et højaktuelt tema om global opvarmning og en mulig foruroligende fremtid. Den er baseret på den prisbelønnede finske roman af samme navn.

Healeren af Antti Tuomainen
Modtryk, 2012, 206 sider

Tapani Lehtinens kone har ikke taget sin telefon i et døgn. Men i et Helsinki, der kæmper for overlevelse under klimaforandringernes åg, får en forsvundet kvinde ikke nogen til at løfte et øjenbryn. Lehtinen er urolig og beslutter sig for selv at prøve at finde hende. 

I sin søgen efter kvinden, han elsker, afdækker Lehtinen sin kones liv og fortid stykke for stykke, og han trænger dybt ind i en mørk verden, mens alt omkring ham er i opløsning.

HEALEREN er på en gang en benhård kriminalroman og en poetisk kærlighedshistorie. Det er historien om, hvad den enkelte er i stand til, og hvor langt vi er villige til at gå for hinanden.

0
12 uhyggehistorier Sandet i Sarasvati

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.