5 gange antikapitalistisk superlitteratur

5 gange antikapitalistisk superlitteratur

Det er Ayn Rands fødselsdag – og eftersom det er for besværligt at komme til at pisse på hendes grav, synes jeg i stedet, at vi skal fejre den med lidt boganbefalinger: fem styks bøger med gode, antikapitalistiske budskaber, der er at finde på dansk.
Og en bonustitel, fordi min kone sagde det – og hende lytter jeg til.

1. Kulturen

“Spilleren” og “Lejesoldaten” har vi fået på dansk – et godt sted at starte på Iain Banks’ Kulturen-serie – space opera, hvor mægtige maskinintelligenser styrer alting, mens mennesker (og andre racer) gør det, de nu engang gør. Altsammen uden penge, for hvad skal man bruge dem til i et udviklet samfund? Så gode er de, at selv kapitalister elsker dem – https://bloodknife.com/culture-war-iain-m-banks-jeff-bezos/

2. En socialistisk utopi

Ursula K. Le Guins “De udstødte” toner rent flag i sin undertitel (som man kan se herover). Le Guin kunne sikkert levere flere titler til listen, men gør det ret tydeligt her: to planeter står overfor hinanden – den ene kapitalistisk, den anden anarkistisk. En bog med et budskab, men også en roman, der står distancen – den vandt både Hugo, Locus og Nebula for bedste roman.

3. Humoristisk fantasy

Indrømmet, jeg har aldrig læst Diana Wynne Jones’ “Derk – den uduelige fyrste” – men jeg voksede op med hende, og efter at være stødt på flere omtaler af den tror jeg, at den skal på min liste. Indbyggere fra Jorden tager på turistrejser til en fantasyverden – hvilket naturligvis går ud over indbyggerne der, for en rigtig fantasyverden må jo have en mørk fyrste, og så skal det søreme også ligne, at man lever under sådan et regime.

4. År 2000

Ja, jeg har heller aldrig fået læst Edward Bellamys “Tilbageblik Aar 2000” – men den er med på China Mievilles liste over 50 romaner, som enhver socialist bør læse. Og når nu noget af Mievilles rigtigt saftige fiktion ikke er oversat til dansk, må den her komme med i stedet. En utopisk roman udgivet i 1888.
https://portside.org/2017-11-18/50-sci-fi-fantasy-works-every-socialist-should-read

5. Cyberpunk

Ja, William Gibsons “Neuromantiker” er den grundlæggende cyberpunk-tekst, og man tænker teknologi på gadeplan, tekno-ninjaer, noir og hacking – men noget af det, som megen efterfølgende cyberpunk synes at glemme, er, at Gibson skriver ret så dystopisk om den kapitalismesuppe, handlingen udspiller sig i. Det føles lidt, som om hans bøger er det værste eksempel på “Lad os bygge Torment Nexus”.

BONUS

“Du bliver nødt til at have “Penge på lommen” med,” sagde min kone og mente Asta Olivia Nordenhofs første del i Scandiavian Star-serien. “Den er så skarp og begavet – hun fortæller noget, så man pludselig forstår kapitalismen. Den er så tynd, men hun får foldet så meget ud, så man tænker “Vi brænder lortet ned”-agtigt!”

6
Modstand og håb Dagens Quiz

6 kommentarer

Med al respekt: – tillad mig at pointere, at det var den danske oversættelse af “The Dispossessed”, der have undertitlen “en socialistisk utopi”. Den oprindelige undertitel er “an ambigious utopia”.

Argh, verdammt. Jeg dækker mig bag, at det naturligvis er, fordi vi danskere genkender socialisme, når vi ser det 🙂

Der er jo Le Guin, men så er der også Le Guin og Le Guin, og guddødemig også Le Guin: – Science Fiction, Fantasy, Essays samt Foredrag. Men jeg kan ikke tro andet, end at du må være stødt på enten “Mørkets venstre hånd” eller “Troldmanden fra Jordhavet” ( “som ung lømmel”) Men idet intet er for sent, før det er slut, så vil jeg da anbefale at du prøver et eller andet leguinsk.

Ah ja, selvfølgelig har jeg læst Troldmanden fra jordhavet. Og enda for få år siden. Det var et helt okay gensyn.

For resten bør det måske nævnes – nok mest fordi jeg er lidt nørdet med den slags – at forsiden til Bellamys “Tilbageblik” er tegnet af Arne Ungermann, hvis vignetter vel kommer til fuld udblæsning i Halfdan Rasmussens “Tosserier i udvalg” … – og ja, vi kommer uden om det: I “Matador”-tv serien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.