Paranoia-scifihaiku Fox Mulder-Scifihaiku

5 kommentarer

Hæhæ! Ja, det skulle lige være det! Må jeg henlede opmærksomheden på, at i Frank Herberts “Direct Descend” (ikke noget stor-værk), er det netop bibliotekarer, der afværger en militær konfrontation – invadørerne bliver “blinded by science”.
Iøvrigt – nu vi har med faggrupper at gøre – så er det jo blikkenslagere, der styrer for vildt i Dicks “Martian Time-slip”.

Som om listen over grunde til at elske Herbert ikke var lang nok i forvejen 🙂
Du fik en gammel sætning til at boble op i min erindring, halvt husket og hentet fra introduktionen til en novelle i en antologi læst for en god del år siden. Så mig ned i reolerne og bladre, indtil jeg fandt den igen i Hartwells Year’s Best SF 5: “It is the only SF story I know in which the science is library science.”
Novellen (om hvilken jeg faktisk ikke rigtig husker noget, selv om jeg må have læst den som ganske nyuddannet bibliotekar) er Fred Lerners “Rosetta Stone”. Og antologien er nu lagt til genlæsning.

Nu vi er ved bibliotekarer, så er der jo også Hal Drapers “MS fnd in a Lbry” (på dansk som “Ms fndt på bt”. Men den handler måske i virkeligheden mere om registrering og indeksering af data, hvor kartotekernes kartoteker kommer til at fylde langt mere end de data der er registrerede – sådan lidt Borges-agtigt.
Fred Lerner ringer ingen klokke, så jeg må hellere undersøge ham, men i “Skyggen af vinger”, beskrives også en Linear A og B – hér drejer det sig så om et ektraterristrisk (ekstraterrestrielt? Nå, noget med -terror, ihvertfald) sprog, og mødet med “brugeren”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.