Josh Whedon & John Cassaday: Astonishing X-men – De priviligerede

Josh Whedon & John Cassaday: Astonishing X-men – De priviligerede

Astonishing X-Men - de priviligeredeMUTANT-ACTION. Jeg har ikke fulgt med i X-Men i snart mange år (så vidt jeg husker, faldt jeg fra omkring den tid, hvor Age of Apocalypse kører på dansk, og tegnere kørte et amerikansk manga-trip, der bare ikke spillede for mig). Men jeg har dog aldrig helt mistet interessen – jeg kan ikke gå forbi et nyt nummer (på dansk eller engelsk) uden lige at skulle bladre i det. Nu har G. Floy Studio så sendt “De priviligerede” på gaden, der samler “Astonishing X-Men” nr 1-6, og nysgerrigheden tog overhånd, især fordi forfatteren bag er Josh Whedon, kendt fra tv-serierne “Buffy – the Vampire Slayer” og “Firefly”.

G. Floy Studio udsender, synes jeg, nogle af de mest umiddelbart interessante tegneserier på dansk – andre forlag udgiver måske bedre tegneserier (som f.eks. Carlsens graphic novels), men G. Floy leverer altså meget ofte værker, som man har lyst til at læse, når der lige er tid – og gerne hive frem fra bunken en anden gang. De udgiver flere forskellige typer af historier, men som oftest kendetegnet ved godt til excellent håndværk, krydret med enkelte mesterværker. Jeg ved ikke helt, hvordan forlaget får mulighed for at udgive etablerede figurer, som andre forlag egentlig har rettighederne til, men jeg kan godt lide formatet – jeg gider ikke følge et månedligt blad, men at få historierne samlet på denne måde passer godt til mit temperament. Men det har naturligvis også sine ulemper – i al fald når det som i dette tilfælde handler om figurer med en meget lang forhistorie.

Whedon starter med at henvise til klassiske Byrne/Claremont-historier, så man som gammel læser føler sig på nogenlunde rolig grund. Dernæst introduceres de omstændigheder, som mutanterne befinder sig i nu: verden hader dem (som altid), og selv har de brugt alt for længe på blot at reagere på omstændighederne. Det er på tide, at de proakyivy går ud og påvirker verdens omfattelse af dem – så de bliver set som helte og verdensfrelsere. Første trin: nye dragter.

Desværre er det ikke alle, der bare vil lade vore helte vise sig fra deres bedste side, og en ny skurk ved navn Ord er på banen. Han er del af en større sammensværgelse, der viser sig at få store konsekvenser for alle mutanter – der er blevet fundet en kur mod mutationer, og nu skal den implementeres.

“De priviligerede” er et godt sted at genåbne bekendtskabet med X-Men – der er megen forhistorie, som dog formidles rimeligt godt. Er man fuldstændig ubekendt med universet, vil man nok være på bar bund – men det vil nok være tilfældet, lige meget hvor man springer op vognen. Fordelen her er, at Whedon forstå at skrue en god historie sammen – med masser af spænding, action og understrømme. Eneste problem er faktisk skurken, Ord, der er decideret mislykket. Rent visuelt er han ikke meget værd, og som person virker han ynkelig, også selv om han nedlægger hele holdet uden problemer. Han virker simpelthen som en lappeløsning, der skal smides væk, når man er videre i historien, og det pynter ikke.

Det, som Whedon og Cassaday gør, er at genfinde noget af magien. At læse “De priviligerede” gav mig faktisk noget af den samme behagelige læseoplevelse, som det var atr læse serien løbende i mine yngre dage.

– Og så ser jeg netop på forlagets hjemmeside, at 2. bind i serien netop er udkommet, og der er to til undervejs.

0
Scarlett Thomas: Mr. Y’s forbandelse Anders L. Hoberg: Kødets afveje

Ingen kommentarer

Du har 0 nye beskeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.